Kaip nesuklysti renkantis vestuvių fotografą?



Tie, kas ieško vestuvių fotografo greičiausiai pastebėjo, kad Lietuvoje jų tikrai daug. Nelengva susigaudyti, kuris fotografas yra profesionalus, kuris tik vidutinis, o kuris - mėgėjas. Esu tikras, kad niekas nenori rizikuoti savo vestuvių diena. Tačiau kaip išvengti rizikos? Kaip žinoti ar išsirinkote profesionalų ir patikimą fotografą, kuris Jūsų šventę įamžins tobulai?

Profesionalūs fotografai visuomet turi labai daug darbo, todėl paiešką reikėtų pradėti iki šventės likus pusei metų arba dar anksčiau, tai padidina tikimybę, kad Jums tinkantis fotografas reikiamą dieną nebus užimtas.

Svarbu žinoti, nuo ko pradėti paiešką. Būdų yra daug, pasiūla taip pat didelė. Fotografą Jums gali rekomenduoti draugai, kurių vestuves jis įamžino, galite pasitelkti reklaminius žurnalus, kurie nemokamai dalinami santuokų rūmuose, tačiau populiariausias būdas – internetas.

Paprastas pavyzdys: internete susirandate pasiūlos puslapį, o ten, žinoma, penki šimtai fotografų skelbiasi esą profesionalai. Deja, realybėje pasirodo priešingai. Tad kaip nesuklysti? Esminis dalykas, kuriuo reikėtų remtis yra nuotraukos. Jeigu fotografo nuotraukos Jums nepatinka, nesvarstydami ieškokite kito. Žiurėdami nuotraukas būtinai atkreipkite dėmesį, ar yra daugiau nei kelios nuotraukos iš tų pačių vestuvių. Kelis gražius kadrus užfiksuoti gali ir mėgėjas. Jei radote nuotraukas, kurios Jums gražios, užduokite sau šiuos klausimus: „O jei šiose nuotraukose būtume mes? Jeigu įamžinta būtų mūsų vestuvių diena? Ar tai tokios nuotraukos, kokias norėtume rodyti kitiems ir patys žiurėtume vėl ir vėl? Ar žiurint į šias nuotraukas sugrįš tos dienos išgyvenimai ir emocijos? Ar mes norėtume matyti save laimingus, grakščius, o galbūt kuklius, bet spinduliuojančius elegancija? Ar tai tos nuotraukos, kurias norėtume turėti visą gyvenimą?“. Jeigu kyla dvejonių, ieškokite toliau, kol rasite nuotraukas, kurios Jus privers teigiamai atsakyti į šiuos klausimus. Kai surasite tokias nuotraukas, susisiekite su fotografu ir susitarkite dėl susitikimo. (Žinoma, jei Jūsų vestuvių dieną jis dar neužimtas.)

Būtinai paprašykite, kad į susitikimą fotografas atsineštų bent kelis nuotraukų albumus, tuomet pamatysite daugiau darbų ir įsitikinsite, kad jie Jums patinka.  (Kaip jau minėjau, svarbu, kad būtų daug nuotraukų iš tų pačių vestuvių. Tai įrodys, jog į albumą sudėtos ne tik geriausiai pavykusios nuotraukos, ir kad fotografas sugeba profesionaliai įamžinti visą šventę.) Ne mažiau svarbu, kad fotografas Jums patiktų kaip asmenybė, juk vestuvių metu jis lydės Jus visą dieną. Jeigu jausite antipatiją fotografui, nuotraukose tai matysis. Susitikimo metu drąsiai užduokite Jums rūpimus klausimus, net jei jie, atrodo tiesiogiai nesusiję su nuotraukomis. Galite domėtis, kas fotografą pastūmėjo pasirinkti šį darbą, kaip ir kur jis tobulinasi ir pan. Jeigu vistiek dvejojate, o galbūt niekaip neišsirenkate iš kelių fotografų, kurių nuotraukos Jums patinka, nevenkite tiesaus klausimo: „Kodėl mes turėtume būtent Jums patikėti savo vestuvių įamžinimą?“.

Tiksliai išsiaiškinkite, kas įeina į paslaugų paketą, už kurį mokėsite: kiek gausite nuotraukų, ar papildomai skaičiuojama už kelionę, kiek kainuoja papildoma darbo valanda, viršijanti sutartyje numatytą laiką, po kiek laiko atiduodamos nuotraukos. Būtinai pasirašykite sutartį, kuri viską apibrėš ir nepaliks jokių neaiškumų. Taip pat, galite prašyti patarimų dėl maršruto, vietų, kur geriau fotografuotis. Paklauskite ar pats fotografas turi idėjų, kaip Jūsų šventę padaryti unikalia.

Prisiminkite, kad profesionalus fotografas Jus fotografuoja jau pokalbio metu, tik šiuo atveju tai daro savo akimis. Jis mato, kaip ir kokiu rakursu Jūs geriau atrodysite nuotraukose. Profesionalus fotografas išmano ne tik apie fotografavimą, jam nesvetimi tokie dalykai, kaip vestuvinė suknelė, makiažas ar šukuosena. Jeigu manote, kad Jums praverstų vienas kitas patarimas, drąsiai klauskite, mažiausia ką turėtų duoti fotografas, tai patikimo stilisto ir visažisto kontaktai.

Tam, kad būtų tikros, jog šventės dieną atrodys nepriekaištingai, kai kurios nuotakos prieš vestuves darosi bandomąjį makiažą ir šukuoseną. Ne mažiau naudinga ir bandomoji arba priešvestuvinė fotosesija. Dauguma porų net neįsivaizduoja, kaip jausis prieš fotoaparatą. Tokią fotosesiją galima pavadinti treniruote arba repeticija prieš vestuves. Šioje repeticijoje Jūs geriau pažinsite fotografą, įvertinsite jo kūrybingumą, puikiai praleisite laiką ir žinoma fotosesijos rezultatas suteiks galutinį atsakymą, ar šis fotografas pateisins Jūsų lūkesčius vestuvių dieną.
Be abejo, Jūs dar turėsite ir nuostabių priešvestuvinės fotosesijos nuotraukų. Iš jų fotografas gali sukurti DVD fotofilmą, kuris galėtų būti rodomas Jūsų vestuvių dieną visiems svečiams. Jeigu atsitinka taip, kad fotosesijos rezultatas jus nuvilia, belieka pasidžiaugti, kad tai nebuvo jūsų vestuvių diena ir dar galite susirasti Jums tinkamą fotografą. Priešvestuvinė fotosesija nėra būtina, bet jeigu turite galimybę, rekomenduoju ja pasinaudoti. Beje, kai kurie fotografai priešvestuvinę fotosesiją įtraukia į savo paslaugų paketą.

Be abejo, itin aktuali tema - fotografo paslaugų kaina. Pasakyti, kiek kainuoja profesionalaus vestuvių fotogras nesiryšiu, nes kiekvieno fotografo individualus reikalas, kokia suma jis įvertina savo paslaugas. Pamėginsiu paaiškinti, kodėl neįmanoma pasisamdyti profesionalaus fotografo už 1000lt. Profesionalaus fotografo fototechnikos (fotoaparatų, objektyvų, ir kt.) vertė prasideda nuo 30 000lt, o fototechniką reikia atnaujinti bent kas dvejus metus. Suprantama, svarbiausia tai, ką fotografas mato pro fotoaparatą. Prasto fotografo nuotraukos ir naudojant pačią brangiausią techniką bus bevertės. Norint matyti profesionaliai, kūrybingai ir išradingai, būtina nuolatos tobulėti. Bet koks fotografo siekis tobulėti kainuoja gana brangiai. Knygos, vaizdinė medžiaga, išvykos į seminarus rengiamus profesionaliems fotografams, kurie paprastai vyksta ne Lietuvoje, kainuoja tūkstančius litų. Profesionalus, darbui atsidavęs fotografas, tobulėjimui paaukoja visą savo laiką ir daug investuoja į tai, kad nestovėtų vietoje, kiltų į aukštesnį lygį ir galėtų pasiūlyti kuo geresnę darbo kokybę.

Elementaru, kad fotografas dirbantis už 1000lt, negali įsigyti nei atnaujinti profesionalios fototechnikos, taip pat tobulinti savo įgūdžių. Toks fotografas nesuteiks kokybiškų, profesonalių paslaugų ir bus tik fotografas, kuris galbūt gerai nufotografuos Jūsų vestuves. Esu tikras, kad Jūs nenorite patikėti savo vestuvių įamžinimo, fotografui vardu GALBŪT.

Galite teigti, kad Jūsų vestuvės kuklios ir Jums nereikia profesionalaus fotografo. Leiskite paklausti: “Ar kuklios vestuvės reiškia, kad tai ne svarbiausia diena Jūsų gyvenime? Kad ši šventė skirta ne Jums ir Jūs tą dieną nenorite būti gražūs? Ar tai reiškia, kad Jums nereikia nuostabių nuotraukų, kurios perteiks Jūsų, išoriškai kuklių vestuvių, dvasią? Jums nereikia nuotraukų, kuriose atrodysite žavingai ir nepakartojamai, ir kurios atskleis, kad šioje, kukliai surengtoje, šventėje Jūs jaučiatės laimingiausiais žmonėmis žemėje?”

Jokiu būdu netvirtinu, kad neverta samdytis fotografų mėgėjų, ar žmonių, kurie turi kitą darbą ir fotografavimas jiems tėra papildoma veikla. Šių fotografų paslaugos pigesnės ir galbūt, kai kurių nuotraukos Jums tikrai patiks. Svarbiausia, kad Jūs žinotumėte, kokį fotografą išsirinkote, ir nesijaustumėte suklydę.

Visoms poroms patariu nepagailėti šiek tiek laiko paieškoms ir linkiu išsirinkti tokį fotografą, kuris ne tik pateisintų, bet ir pranoktų lūkesčius.


Fotografas  Mantas Janavičius


Komentarai

Populiarūs įrašai